11. spominski večer “Silvanu… z ljubeznijo”

Torek, 21. februarja 2023, ob 20. uri | Kulturni center Lojze Bratuž

GIUSEPPE GUARRERA, bivši učenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel, se ponovno vrača v Gorico s klavirskim recitalom posvečenem Silvanu Kerševanu, dolgoletnemu ravnatelju šole in prijatelju.
Giuseppe, doma iz Sicilije, je po študiju v Gorici nadaljeval z diplomo na berlinski akademiji Barenboim-Said, kjer danes poučuje. V Berlinu je poleg izpopolnjevanja doživel pomembne koncertne izkušnje kot je bila krstna izvedba koncerta Benjamina Attahira pod vodstvom Daniela Barenboima ob odprtju dvorane Boulez. Številne prestižne dvorane so gostile njegove koncerte: med temi londonska Wigmore in beneško gledališče La Fenice. Prav tako priznani so tudi orkestri, s katerimi je sodeloval, kot na primer Royal Philharmonic Orchestra. Za umetniške dosežke je že prejel več nagrad in priznanj, na primer Nagrado Venezia gledališča La Fenice, leta 2017 pa drugo nagrado in pet posebnih nagrad na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Montrealu.

Spored predvideva skladbe Beethovna, Berga, Liszta, Chopina, a tudi delo izraelskega sodobnega avtorja Tala Haima Samnona, ki spada v repertoar letošnje, 17. izvedbe znamenitega mednarodnega klavirskega tekmovanja Rubinstein, katerega se bo Giuseppe udeležil prihodnji mesec v Tel Avivu.

Tudi letošnja, enajsta izvedba priljubljene prireditve centra Komel bo priložnost za podelitev štipendij iz sklada Silvan Kerševan, ki je namenjen perspektivnim učencem šole.

Program
L. van Beethoven – Sonata op.2 št.1
A. Berg – Sonata op.1
F. Liszt – Tarantella
T. Samnon – Memory and variations
F. Chopin – Nocturne op.62 št.1 in Scherzo št.4

Vstop prost, rezervacija je priporočena.