Jubilejni koncert ob 70. obletnici SCGV Emil Komel

V nedeljo, 16. aprila 2023, je v Kulturnem centru Lojze Bratuž potekal jubilejni koncert ob 70. obletnici Slovenskega centra za glasbeno šolo Emil Komel. Na oder nabito polne dvorane so stopili najmlajši učenci nižjih razredov, mladi višjih razredov in tudi profesionalni glasbeniki, bivši gojenci šole. Prva se je kot solistka z variacijo Kabalevskega predstavila mlada pianistka Veronika Bandelj, iz razreda prof. Armina Ćoralića. Sledila je pianistka Maria Eva Contento, gojenka iz tržaške podružnice pod mentorstvom prof. Maie Glouchkove, ki je odigrala stavek iz Haydnovega koncerta za klavir in orkester pod taktirko prof. Mirka Ferlana. Klavirski del je s stavkom iz Beethovnovega koncerta zaključila Aleksandra Pavlović, ki je po šolanju na centru Komel z odliko diplomirala na znamenitem konservatoriju Čajkovski v Moskvi. Osemletna violinistka Vita Prinčič, učenka iz razreda prof. Frančiška Tavčarja, ki je odigrala mazurko Natalije Baklanove ob spremstvu godalnega kvarteta, je bila “predstavnica” najmlajših violinistov šole. S stavkom iz Mozartovega koncerta za violino in orkester je nato nastopila Makrina Quinzi, iz razreda prof. Mojce Križnič. Glasbeni večer je dosegel višek z nastopom 25-letnega violinista Aleša Lavrenčiča, ki se izpopolnjuje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu in je zaposlen v prestižnem orkestru Arena di Verona. Aleš je odigral stavek iz Brahmsovega koncerta ob orkestru, ki mu je za to priložnost dirigiral oče Hilarij Lavrenčič.

Program so na najlepši način zaključili člani štirih pevskih zborov šole, ob orkestrski spremljavi in pod vodstvom Mirka Ferlana, ki so zapeli Harejevo “Pesem primorske mladine” v priredbi Patricka Quaggiata.

Jubilej šole so s svojo prisotnostjo počastili minister RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon, generalni konzul RS Gregor Šuc, državna sekretarka na Uradu RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, senatorka Tatjana Rojc, goriški župan Rodolfo Ziberna, župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel, direktor Javnega zavoda GO! 2025 Gorazd Božič, deželna svetnika FJK Marko Pisani in Diego Bernardis, predsednik paritetnega odbora Marko Jarc, škofov vikar za slovenske vernike goriške nadškofije msgr. Karlo Bolčina, predsednik Fundacije Goriške hranilnice Alberto Bergamin, deželni predsednik SSO Walter Bandelj ter zastopniki nekaterih krajevnih občinskih uprav in kulturnih ustanov.